Sunday, August 12, 2012

edisi kuih raya lah pulak ......!!

lama tak buka blog 'si jantung hati' aku ni...
dah kering dan tak bermaya nampak.. huhuu.. cam iklan shampoo rambut lak..
kawan2 ..... dah boleh bilang hari kita nak sambut syawal kan ..... rasanya mood raya dah mari ....hihi.. apa persiapan korang, tentu dah rasa sikit2 meriah kan..?
memang ada sikit terasa...
jadi semakin hari makin terasa kesuntukan masa.. macam2 nak di buatnya .. konon- konon...!!!
persiapan memang ala kadar jer tahun ni.. biasa2 jer..  tapi yg paling syok nya biskut raya di buat sendiri untuk tahun ini.. malas nak beli..
so.... jalannya cuba2 sendiri .. setakat ni baru dua yg di buatnya.. tak ler pandai tp cuba2 .. malas memang malas tapi bila time2 buat kuih tu sambil dengar radio n apalagi banyak betol lagu raya ... sebab tu jadi semangat  buat kuih .. seronok jugakk.. dan aku terpaksa jarang2 jengok blog..jarang sangat2 ber...tenet nim .. letih di siang hari, sampai tak teringat ..
 ni bukak pom anak2 duk tido dah.. aku pun dah letih sangat2 .. jap lagi mama dia lak nak tidur..
jom intai2 biskut raya ku yg tak seberapa dan tak menjadi ni..
,
,
,



biskut bunga cina ....
satu2nya kuih kegemaran dan wajib ada ... ermm.. sedap .. tapi kelopak bunga tak berapa menjadi .. tanganku tak berseni ... huwaa .... dapat jugak sebalang besar...tapi tk penuh ...
biskut bunga cina berbeza dengan biskut dahlia @ samperit ... bunga cina rasanya lebih gebu.. lembut..warnanya agak putih..... tak guna tepung gandum tapi guna tepung jagung dan tepung ubi....  kalau dahlia guna tepung gandum, tepung jagung dan kastard ... mungkin di situlah bezanya ...





 biskut almond london ..
yuhuu.... tercapai jugak hasrat aku nak buat si almond nim..  biskut kesukaan hubby..
biskut ni 'kewajipan' buat dia .. kalu sebelum ni memang beli ... dan kalu gi jalan2 raya umah sesape pun , memang biskut ni lah yg di capainya dulu ....huhuu ...
biskut ni aku rasa senang juga tp lambat laaaa .... nak bakar lg.... celup coklat lagi ... bagi aku memang2 cerewet... sebab .. kita ni kan ibu2.. ada anak kecik lak tuu.. kalu nak buat biskut gini memang mencabar juga .. tapi syukur... siap jugak .. first aku buat kuih2 ni ....
best tak tengok ....
jom kawan2 jemput datang umah raya nanti ..
eheee..:p


dan .....
ada lagi 2 jenis biskut yg aku nak buat ..tapi tunggu masa yg sesuai .. kalu aku terrrr..... rajin uleh ler buat .... malam ni aku terasa malas...mata mintak nak tido jer ..tapi hati meronta2 nk update blog ...
sebagai kenangan di ambang syawal ...

oke ...
dah nak tido..
di lain hari lak sembang pasal kuih2 raya..



6 comments:

nur said...

wah biskut raya dah siap.. saya pun duk berangan jer nak buat biskut raya, entah bila la boleh jadi kenyataan... mood raya tak rasa sangat... huhuhu

mummycda said...

rajinnya saly sempat lagi buat kuih raya....memang sonok kn kalau dapat buat kuih kegemaran hubby.....biskut bunga cina fes time dengar ingt semperit....pandainya saly buat almond macam org jual la....bila ida nak buat sendri nie....hihihi

CtAyue said...

wah..jelesnye, sy tak pandai buat almond london. resepi ada. nt nk buat dgn mertua kt kg..

saly@mama-i said...

tu lah.. suka sangat bila tgk kuih raya dh siap.. mood raya dah ada..hihiii

saly@mama-i said...

ida,ptama kali saly cuba..takut gk x mjadi..cari2 kat tenet mmg bnyk resepi .. mjadi juga..hehee...suka lh en hubby..samalh dgn saly,ingatkn sama jer dgn semperit...tp yg bunga cina ni lg gebu..

saly@mama-i said...

hehee.. nanti ayue jgn lupa try tau.. msti sedap..:)