Sunday, July 8, 2012

jalan2 .. Kedah Darul Aman ......

peeeacc....
6/7/2012
hari ni bertolak ke kedah .. opps.. bukan saja2 gi makan angin tau.. tapi nak melawat saudara sebelah en.abang yang sedang sakit tenat di sana ..di Alor Star....  adik kepada nenek abang .. sedih jugak, mereka dah lama tak jumpa, kata nenek dah hampir 7 tahun ..
berkesempatan itu juga aku pun nak jugak gi sana.. tengok suasana di negeri orang ...

malas rasanya nak celoteh panjang ... so... biar gambar2 semua ni yg 'menceritakan segalanya' ....
huk hukk



sebelum bertolak .. jam 8 pagi .. sempat lagi bergambar.. dasar suka bergambar..!!!


irfan .............. mula2 perjalanan dah tido ...




tempat pertama berhenti rehat .. gunung Reng Batu Melintang .. di kelantan.. seram sejuk jugak aku tengok tempat ni .. tapi cantik ..



yup ... baca lah asal- usulnya ...
entah logik atau tidak ...
entah lerrr!




bukan kita orang duk rehat lam gua ni, tapi kat kawasan yg sewaktu dengannya laa.. eheeee


si irfan dan ikhwan .. duk sembang2 apa tu cayang..!


Rafiq & ikhwan .. sepupu yg sama2 membesar


amboiii .....3 teruna ni .. duk bincang ape tuuu..??











ehhh... kawasan sini pun ada taman permainan tempat budak2 main ...!!


apa tingok2 .....?


inilah .... "family" hamba ...........








berhenti rehat dan makan di puncak bukit banjaran Titiwangsa













Kedah negeri  jelapang padi ...
aku suka sangat2 tengok sawah padi di sini ....terbentang luas di kiri kanan jalan... sungguh indah pemandangan ,,,,,,


ahrggg.... sampai jugak kami di negeri ' kedah Darul Aman ....'
bila tiba hari dah malam ....


Terus jer menuju ke Alor Star ... Hospital Sultanah Bahiyah











Rehat dan makan2 di cafe hospital ini saja .....




















ohh.... my biras .....


Irfan bersama dengan sepupunya Amir Hamzah ..............


Hotel penginapan ...
Hotel Grand Jubilee
cuma di hotel ini yg punya bilik kosong ... hotel2 di sekitarnya semua dah penuh .. tak kesah lah ... asal ada tempat untuk tidur .. huhu ... letih sangat2 ..... check in hotel jam 11.30 malam ..... aduh ... lewat sangat2 ....





anak2 pun dah keletihan sangat2 ....


hari kedua ...7/7/2012
hari kami semua bersiap2 jalan -jalan dan bertolak pulang ....



en.abang bersama umi nya ..........




sebelum bertolak pulang ... sempat singgah di Pekan Rabu, di Alor Star ni ...


















Amir Hamzah & sepupunya..... Raudhah ...








kalau di kedah ni yg popular dan sedapnya di pekan rabu ni sos cicah buah ni ... huhh memang sedap ...!



kuih ini kata orang yg jual kat pekan rabu, kuih orang2 Kedah .... tapi aku dah lupa apa nama kuih yg di beritahunya ....

ini isi yg didalam nya kuih tuu



menara Alor star, kedah
tak merasa jugak nak naik menara 'yg tersergam'  ni ....
,
,
,
,
,



bertolak balik jam 10.30 pagi .... huhh ... tak puas rasanya .. masa tidak mengizinkan untuk berlama-lama di Kedah .. sob.. sob.. sobbb.... !
tengok gambar di bawah ni ....
.
.
.



inilah satu2 nya tempat yang ingin aku pergi sangat2 ..... sedih tak berpeluang ke sana ....
ohhh  Pulau Langkawi.... tunggu lah kedatangan hamba kesana suatu hari nanti ...!!!!!

,
,
,
,
,





saja singgah2 di sini......


inilah satu2 nya kesukaan aku dan en.abang .... kacang gajus .....





di Rantau Panjang ni barang2 semuanya murah2 ... huh rugi rasanya kalau tak 'menghabiskan duit...'
hehee...... ini kali kedua sampai sini ....



yang ni memang se "mesti"......:) nyerr




oke.... dahhhh .....
bertolak untuk pulang lak .....
sampai rumah jam 12.30 malam ... huhuu ....
pasai lambat hahh ...?
berhenti rehat... solat.... makan2 ....

sampai jer terusssss zzzZZzzzzz .....


4 comments:

ini kesah 0cu ... dunia 0cu said...

best nya kalau bleh pegi jln2 kedah.:)

yan's cottage said...

salam saly......
kedah tempat yan dilahirkan.....
tempat yang indah dan aman .

saly@mama-i said...

hek ele 0cu ..kan dh pernah smpai kedah ..langkawi lg .. ekekekeee

saly@mama-i said...

oooh..yan asal kedah..wow tntu best kan...mmg indah sgt2 sana..mmg tk puas rasanya.tp masa x mngizinkn..nntilah kdatangan saly disana suatu hr nnti..eheee