Wednesday, July 11, 2012

Donut Ball



Donut Ball ...
yg sebenarnya aku dah tk sabar sangat2 nk buat si donut ni ..
semenjak tengok satu resepi donut ball ni dari rakan blog ..  Norzie Hany   .
eheee ... norzie .. saly mohon share disini juga yer ..
sebagai rujukan di lain masa ...
 petang tadi buat, so... donut sedikit tak menjadi bulatnya .. tak bulat molek .. tak santekkk  seperti yg Norzie Hany punyer .. muahaaa ...!
tapi tk apa2 lah ..
rasanya ...........
memang sedap sangat2 .. tertarik dengan resepi nya yg ada letak ovallette .. tak pernah lagi tengok resepi donut letak ovallette .. sungguh, memang lembut dan gebu .. penyediannya yg simple dan mudah .. masa pun tak lama .. nk buat camno.. ada anak kecil segalanya kalo boleh nak cepat jer ...
terima kasih tuan punye resepi ya ..
suka sangat2 dengan donut ball ni ...
anak2 pun suka .. sekejap jer dah abis ngapp nye .. hehe

oke .. aku pun share jugak resepi nya disini ...
yup .. jom tengok ..





Donut Ball
Resepi : Norzie Hany


bahan:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 cawan  air suam (direndam hingga berbuih)
  • 1 sudu kecil ovallette
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/3 cawan air  @ susu segar (jika guna susu segar tak perlu letak susu tepung)
  • gula untuk saduran


Cara2:-
  1. Kisar semua bahan kecuali tepung gandum, ovallette, yis dan gula saduran ... kisar hingga sebati ..
  2. Didalam bekas yg agak besar ,ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah- tengahnya ..Tuangkan bahan2 yg di kisar tadi .. masukkan juga yis dan ovallette ..uli hingga menjadi doh ... jika adunan terlebih lembik, bolehlah di tambah sedikit tepung .
  3. Bahagikan doh kepada 20- 22 bahagian dan bentukkan seperti bebola.. gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat ditangan) ... susunkan di atas dulang yg disapu sedikit minyak atau di taburkan tepung .. kemudian rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka ..
  4. sediakan minyak untuk menggoreng ..apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan ..toskan .
  5. sadurkan dengan gula icing @ gula halus atau hiaskan dengan toping kesukaan anda ..
  6. dah siap ....




8 comments:

yan's cottage said...

salam saly.......
sedappppnya.....!!!!!comel donat tu .....macam tuan yang buatnya juga.....!!!!!he heeeee....!!!!

Ena's Palace said...

donut ni mmg sedap pun..slalu nak mkn beli jer..pasni leh wat sndiri leh ikut resepi yg ada tu..tq bebeh!

saly@mama-i said...

hahaaa.. donat bulat2 comel..rasapun mmg somelll.. gebuss..hee..

saly@mama-i said...

btol3 ..hehe buat sndiri lg sedap n lg dpt bnyk.. sama2 ena..

norlieharumaini said...

lamanya akak x makan donut ni.. tingin lak..

saly@mama-i said...

tu r akak..donut2 mmg sdp..ditmbah lak bulat2 gtu.. hehe.. tq yer sbb follow saly.:)

ini kesah 0cu ... dunia 0cu said...

bulat2 bola donat sis..sedap.mana sket nk rasa gop..

Norzie hany said...

Rajinnya Saly mendonut....comey dan pasti anak2 sukakan.