Sunday, April 8, 2012

kek kukus susu simple

dari sehari aku  nak update pasal kek kukus ni...
aku buat 2 hari lepas..hari sabtu...sebelum nak balik rumah ibu...hari tu ibu ada call katanya ada buat nasi dagang....
aduh...rindu betul dengan nasi dagang ibunda ku....
biasanya setahun sekali saja ibu ku buat,tapi entah apa mimpinya ibu dibuatnya nasi dagang hari nim...
cakap pasal nasi dagang,dari kecik2 seingat aku memang nasi dagang adalah menu utama ibu untuk hari raya .....sampai lah kesaat ini,aku dah besaq ,dah punya anak..ibu masih mengekalkan 'kewajipan'  buat nasi dagang......
nanti raya akan datang sape2 nak datang makan nasi dagang jom lah.. hehe....
rindu deh,,tak sabar2 nak pulang ni....tapi,sebelum tu aku buat kek kukus susu sedikit untuk dibawa kerumah ibu...
hehe...penuh rumah 'nenek' dipenuhi anak2,menantu dan cucu..wah meriah gitu....

kek kukus ni aku terlupa nak ambik gambar,nasib sempat ingat tinggal 3 keping ambil gambar..
hu huu...memang 'hodoh' laa kek ni..nak buat camne,yang last punya...
tapi aku suka rasa kek ni,rasa dan cara buatnya memang2 cukup simple...elok untuk juadah seisi family ......kakak aku siap salin resepi , katanya nak buat .....
kalau korang nak buat pun ada resepi aku serta kan di bawah ... jom terjah .....!




kek kukus susu simple


bahan:-
  • 250 gm butter cup@ marjerin
  • 1 cawan gula halus
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan air

cara2:-
  1. Pukul butter cup dengan gula hingga kembang dan gebu..
  2. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji...juga masukkan esen vanila.
  3. masukkan pula tepung naik sendiri dan susu pekat yang telah dibancuh dengan 1/2 cawan air..
  4. selepas itu masukkan adunan kedalam loyang yg sesuai yg sudah digoles dengan sedikit butter dan tepung...
  5. kukus selama 60 minit atau hingga masak..
  6. selamat mencuba ya comel2.....






1 comment:

fuzza nissa said...

mcm butter cake tp kukus...

www.mummysayf.blogspot.com