Tuesday, February 21, 2012

kek coklat lapis cheese kukus

10:56 PM
21 febuary..besday my hero yg kedua.. ilham irfan kelmarin .. genaplah usiany setahub..dan sempena  nya jg
mama nya buatkan satu kek yg sangat lah istimewa..... jeng jeng.....
kek coklat dan di lapis dengan cream cheese ....
istimewa sangat2 .... hasil tangan mama sendiri tau buat irfan .. cubaan pertama kek lapis cheese ....
meleleh tak tengok kek nim ???...nyumy ..nyum ...hehee ...sambutan ala kadar birthday my hero kedua..!

tapi bukan aku nak bbangga antara banyak2 kek yg ku bikin ..(banyak kewww....?huhuuu)
kek lapis cheeese ni lah yg paling sedap dan paling aku suka ...
cheese memang kesukaan aku ...tapi cuma dikukus je la.. nk bakar belum mahir lagi..takut tersalah timing n suhunya..huhuu.....
my hero sulong si ikhwan  pula .. kalau pasal kek je 'kek..' tak kira lah kek apapun memang dia suka ...dia suka makan kek..terutamanya kek c0klat ..
kek coklat dah banyak kali aku buat ...
 .. memang feberet laa...wallah.... kek ..kek...kek..... satu kepuasan bila hasil yg dibuat mjadi....o_O

dan untuk kek lapis coklat cheese ni ada resepi di bawah ..tapi agak cerewet sikit la...resepi pun mesti faham betul2...itu bagi pendapat seperti aku ni yg tak terer ni......o_O...oke apapun selamat mcuba bg yg nak mcuba.....






kek c0klat cheese kukus


Bahan2:-
  • 1 cawan serbuk coklat
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan marjerin (di cairkan) @ 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum (anggaran 1 cawan + 2 sudu besar..)
  • 1 sudu kecil baking powder (aku guna sudu kfc)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 3 biji telur (di pukul ringan jer)

Cara2:-
  1. campurkan serbuk coklat ,gula pasir ,susu cair dan marjerin.
  2. panaskan atas api sampai gula larut dan semua sebati (jangan sampai hangus..)
  3. sementara itu campur tepung gandum ,baking powder dan soda bikarbonat (ayakkan)
  4. tuangkan susu pekat kedalam adunan coklat yang telah sejuk sedikit tadi ,gaul rata. kemudian masukkan telur dan kacau hingga sebati..
  5. Akhir ,masukkan seluruh campuran coklat ke dalam tepung yang di ayak tadi. kacau hingga semuanya betul2 sebati ....


Bahan untuk lapisan cheese:-
  • 250 gram cream cheese
  • 100 gram coklat masakan putih (guna susu pekat pun takpe..)
  • 2 biji telur
  • 30 gram tepung gandum
---> cara:-
  • Cairkan coklat masakan dengan menggunakan cara double boil ..bila dah cair ,angkat dan campurkan dengan cream cheese ,telur ,tepung gandum .... kemudian pukul semuanya hingga kembang ....



Cara-cara nak buat kek :-
  1. Panaskan kukusan.
  2. sapukan loyang yg sesuai dengan sikit minyak @ marjerin (agar kek tak melekat bila masak )
  3. masukkan separuh adunan coklat ,kemudian kukus selama 15 @ 20 minit ...
  4. bila dah masak ,masukkan pula semua adunan cheese dan kukus semula sehingga 15 @ 20 minit .....
  5. Last ,bila dah masak masukkan separuh lagi adunan coklat tadi di atas lapisan cheese dan kukus lagi selama 20 @ 25 minit ...
  6. bila dah selesai ..angkat dan biarkan sejuk..barulah dipotong ....




Untuk buat coklat lembab atas kek (Topping):-ada 2 cara..............cara pertama:-
  • 250 gram coklat masakan
  • 3 sudu besar susu cair
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu besar marjerin @ butter

Cara2:-
  1. masakkan coklat dengan menggunakan double boil
  2. bila dah cair masukkan susu pekat dan susu cair..
  3. akhir ,masukkan marjerin ,kacau sebati..
  4. tuangkan atas kek yg telah di sejukkan tadi ....


  • cara kedua:-campur 1/2 cawan susu pekat, 1/2 cawan serbuj koko, 2sudu besar marjerin@butter dan 2sudu air panas....campur kesemuanya dan masak  guna double boil juga...bila cair dan sebati semuanya bolehla di tuangkan atas kek yg telah siap di kukus tu..... aku sebenarny suka dengan cara yg kedua ni..ringkas..:-)


p/s: membuat kek atau apa2 masakan memang perlu kesabaran dan kreativiti ....tapi hasilnya kita sendiri yg merasa seronok ...
s0... selamat mencuba yer .....!






No comments: